Външният министър Екатерина Захариева съобщи, че блокираните 29 българи в Мароко

...
Външният министър Екатерина Захариева съобщи, че блокираните 29 българи в Мароко
Коментари Харесай

Захариева: Българите в Мароко ще се върнат с турска авиокомпания

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че блокираните 29 българи в Мароко ще се качат тази нощ в аероплан на турска самолетна компания.  " Там се намират и други наши съграждани. До момомента са декларирали 49 български жители, които желаят да изоставен Мароко ", означи тя по време на конференция, в която взе участие и министърът на превоза Росен Желязков.

Една от главните задания пред екипа на Министерство на външните работи е да оказва подпомагане на българите зад граница, съобщи Захариева. Тя прикани българските жители да не пътуват. " Въпреки апелите, които насочваме, виждаме много пътувания, които не попадат под определението наложителен случай - посещаване на близки със сериозен здравословен проблем, а не почивки и екскурзии ", съобщи външният министър и добави: " Оказали сме подпомагане да приберем над 200 български жители в България. На всеки три часа се актуализира информацията какво е положението в другите страни - ограничения, които се одобряват, както и рестриктивните мерки, които се вкарват на границите ".

" Постоянно оказваме подпомагане за предвижване на тежтоварния трафик. Има усложнения, прекосяването става постепенно ", предизвести Захариева. Ситуацията на границата сред Унгария и Австрая остава тежка, като опашката е дълга 30 км.  " Около 9 ч. довечера ще бъде пропусната колоната на струпалите се там коли и рейсове. Ще бъде обезпечен конвой ", уточни външният министър. 

" Трябва да осигурим свободното придвижване на артикули, тъй като с изключение на медикаменти, хранителни артикули и съставни елементи за прозиводство, би трябвало да затвърдим чувството, че единният пазар в Европа действа ", разяснява от своя страна транспортният министър Росен Желязков. По негови думи България с изключение на уговорката си да обезпечи транспортен кулоар към Турция, би трябвало да обезпечи и естественото действие на стопанската система ни. Затова са ограниченията, които бяха оповестени - когато идва тежкотоварен трафик от страни в рисковия лист, водачите би трябвало да се слагат в самоизолация досега на тръгване назад. Когато такова няма, би трябвало да се съблюдава 14-дневен карантинен интервал. Шофьорите от други страни пък би трябвало да изоставен страната в границите на 24 часа ", уточни Росен Желязков. 

" Всички живеем в по-голяма тревога и тя би трябвало да бъде превантирана от ограниченията, които се вземат. Само вярата в ограниченията ще намалят това чувство за стрес. Ще поставим всичко належащо, което зависи от страната, нашите сънародници да бъдат прибрани. Това важи за всички тези, които занапред ще узнаваме къде са. Ще осигурим нужната организация от летища в Европа ", даде обещание транспортният министър. Той разкри, че има случаи на блокирани българи в Малайзия и Аржентина.

Желязков съобщи още, че в случай че българите не съумеят да се върнат с турската самолетна компания, страната има подготвеност да обезпечи пътуването от български транспортьор. В момента българското въздушно пространство е затворено за Италия и Испания. То не може да бъде затворено напълно, защото има доста българи, които чакаме да се приберат, посочи транспорният министърът. Вицепремиерът Захариева добави: " От 13 март сме оказали подпомагане да приберем над 200 български жители даже от дестинации, за които в началото ни се струваше невероятно "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР